Puutahasuunnittelun perusteita - millainen piha teille sopii?
Pihan tai puutarhan tulee vastata asukkaiden yksilöllisiä tarpeita ja toiveita, onpa sitten kyseessä rivitalopiha tai suurempi tontti. Usein suunnittelulle asetetaan toivomukseksi pihan käytännöllisyys ja helppohoitoisuus näyttävyydestä tinkimättä. Suunnitteluprosessin aluksi selvitetään mm. seuraavat asiat joita on hyvä valmiiksi hiukan miettiä:
Tyyli
Onko toiveissanne yksinkertainen ja selkeä piha jossa on paljon kiviä ja havuja - ehkä muotoonleikattavia kasveja, koristeheiniä ja yhtenä elementtinä vesi? Tuntuuko runsaasti kukkiva ja rehevä "mummonmökin" piha syreeneineen enemmän omalta? Kiinnostaako japanilainen puutarhasuunnittelu? Toivotteko että rakennettu piha liittyy saumattomasti luonnonympäristöön ja toistaa luonnon omaa olemusta? Vai toivotteko ehkä "ihan tavallista pihaa" joka täyttää pihalle asetetut perusvaatimukset konstailematta? Monesti asiakkailla itsellään on hyvinkin tarkkoja toiveita, toisinaan meille annetaan täysin vapaat kädet. Parhaaseen lopputulokseen päästään aina yhteistyöllä.
Tilankäyttö
Mitä toimintoja alueelle halutaan sovittaa? Montako autopaikkaa? Millaiset oleskelutilat? Kesäkeittiö tai grilli? Uima-allas, "puttauspaikka", viherhuone? Tomutus, kuivaus, komposti, leikkimökki, hiekkalaatikko, trampoliini, lipputanko, suuret koristekivet, vesiaihe ym. katseenvangitsijat, pyörä- tai halkovarasto, kasvimaa jne. vaativat suunnittelua ja niiden sijoittaminen tontille luo rungon pihan yksityiskohtaisemmalle suunnittelulle. Paljonko pihaan halutaan jättää vapaata nurmialuetta esim. pelejä ja leikkejä varten?
Maaston muotoilu
Yleensä maaston muotoilulla pyritään joko saamaan tasainen tontti kiinnostavammaksi tai rinnetontti käytännöllisemmäksi. Tukimuureilla, luiskilla, kummuilla ja penkereillä saadaan pihaan näyttävyyttä ja lisäksi pintavesien kulkua tontilla pystytään ohjaamaan halutulla tavalla.
Kiinteät rakenteet ja valaistus
Pihan täytyy olla sekä käytännöllinen että miellyttävä katsella. Materiaalivalinnat pihan rakenteisiin pyritään tekemään siten, että tontilla oleva rakennus liittyy ympäristöönsä saumattomasti. Muurien, terassien, aitojen ja kiveysten merkitys korostuu erityisesti keväisin ja syksyisin kun maa on paljas. Karuimpanakin vuodenaikana piha voi olla kaunis katsella! Pimeän vuodenajan iloksi puutarhaan kannattaa sijoittaa kauniit valaisimet jotka yhdessä rakenteiden, kivimateriaalin ja ikivihreiden kasvien kanssa luovat tunnelmallisen ympäristön. Valaistuksen avulla voidaan korostaa puutarhan parhaita puolia (esim. kasveja jotka ovat upeimmillaan syksyllä), valaista kulkureittejä ja tietysti tarjota riittävää yleisvaloa pimeään aikaan.
Kasvillisuus
Mitä kasvillisuudelta halutaan? Näkösuojaa? Väriloistoa? Rehevyyttä? Ikivihreyttä? Satoa? Yhä useammin toivotaan että puutarhaan valitut kasvit olisivat hillityn tyylikkäitä, kasvutavaltaan kauniita ja väreiltään rauhallisia. Usein myös toiveena on korvata nurmialueita maanpeittokasveilla. Kasvillisuus voidaan suunnitella siten, että kukinta jatkuu keväästä pitkälle syksyyn. Myös yhdistelemällä kasvutavaltaan erilaisia kasveja voidaan luoda kokonaisuuksia jotka ovat kauniita jatkuvasti. Pakettiratkaisua kasvien valintaan ei ole, vaan ne on tapauskohtaisesti suunniteltava jokaisen tontin ja jokaisten asukkaiden tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.
Yksityiskohdat ja käytännön asioita
Vaikka suunnittelussa onkin oleellista keskittyä kokonaisuuteen, ei yksityiskohtien merkitystä pidä aliarvioida. Miten rakennusten seinustat saadaan siistiksi ja huolitelluiksi? Millainen "sisustus" puutarhaan sopii (ruukut, koristesorat, koriste-esineet jne.). Kauniskin kokonaisuus voidaan helposti pilata tuomalla puutarhaan sinne sopimattomia kapistuksia. Pihassa pyörivät letkut, kannut, säkit ja lasten lelut on hyvä saada tarvittaessa helposti pois silmistä.
|
|