Sarkkisten oma piha ”ennen ja jälkeen”

 

Oma pihamme on tarjonnut meille monta haastetta. Tontti sijaitsee kivisellä ja paahteisella jyrkällä etelärinteellä. Tontti on kooltaan ainoastaan 294 m2. Tavoitteenamme oli saada sijoitettua tontille asuinrakennuksen lisäksi pihasauna, leikkimökki, autopaikka, oleskelu- ja leikkitilaa sekä aitaukset perheen eläimille. Tarvitsimme hyvää näkösuojaa lähellä asuvien naapurien sekä tien suuntaan.

 

Oma puutarhamme on lähinnä leikkisä. Se tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uutuuksia ja muutenkin vähän hullutella. Suutarin lapsella ei tarvitse olla kenkiä!

 

 

YLÄPIHAN RAKENNUSVAIHEET:

 

                           

 

Ylhäällä vasemmalla on kuva tieltä pihaamme ennen talon peruskorjauksen aloittamista vuonna 2002. Puutarhasuunnitelma oli valmiina jo ennen rakennuksen peruskorjaustöitä. Tämä mahdollisti järkevän maa-ainesten käytön ja säästi turhalta työltä sekä kustannuksilta. Vanhan männyn halusimme säästää, juuri muuta muutamaa syreeniä lukuun ottamatta ei vanhasta  jäänytkään jäljelle. Taustalla näkyvän pihlaja jouduttiin kaatamaan saunarakennuksen tieltä.  Tasaisesti tieltä taaempana näkyvän naapurin suuntaan viettänyt tontti pengerrettiin kolmeen tasoon. Ylhäällä oikealla kuva rakennuksen kellarikerroksen laajentamisesta maan alle.

 

 

Alla olevissa kuvissa on näkymä ylärinteestä tontille päin vuosina 2002 ja 2005. Hyvä näkösuoja ylärinteeseen syntyi nopeasti brabantintuijista, jotka ovat muutamassa vuodessa venähtäneet 80 cm taimista hyvinkin miehenmittaisiksi. Tuijat halusimme rajalle istuttaa siitä huolimatta että niitä varten kasvualustaa oli parannettava melkoisesti. Aurinkoisella paikalla tuijat kaipaavat myös varjostusverkon suojakseen kevättalvella sekä kastelua erityisen kuivina aikoina (kastelujärjestelmä huolehtii tästä). Tuijat voidaan jatkossa pitää halutun levyisenä ja korkuisena leikkaamalla niitä lepotilaisena.

    

                           

 

Alakuvassa vasemmalla on näkymä katutasosta saunalle päin keväällä 2006. Rakentamalla pihan selkeästi eri tasoihin saimme oleskelutilaa sekä saunan parvekkeelle ja sinne vievälle ”sillalle”, että alemmalle tasolle näiden rakenteiden alle.  Oikean puoleisessa kuvassa on nykyinen näkymä kadun suuntaan. Autopaikalla liuskekiveys on kestänyt yllättävän hyvin. Portin säleikköön ja aidalle kiipeämään istutetut villiviinit ovat päässeet hyvään kasvun alkuun. Autopaikan reunaan tuija-aidan jatkoksi on istutettu kapeakasvuinen taatanpihlaja joka on kaunis kukkiessaan alkukesällä ja syksyllä punaisine marjoineen. Linnunsiemenestä alkunsa saanut auringonkukkakin on jätetty aidan taakse kasvamaan. Kesäisin olemme kasvattaneet saunan terassilla amppeleissa ja ruukuissa tomaatteja, mansikoita, herneitä ja yrttejä.

                                                                                  

 

 

ALAPIHAN RAKENNUSVAIHEET:

 

Alla vasemmalla näkyy tulevan saunan paikka (2002). Maan pintaa laskettiin paikoin reilusti pari metriä. Koska tontin maa-aines on routimatonta, sitä voitiin käyttää mm. autopaikan korottamiseen. Myös kiviä otimme paljon talteen tukimuureja varten. Mänty raukka kesti koettelemuksen hyvin (juuristoalueen suojaaminen ei ollut mahdollista).

 

                                      

 

 

Yli kahden metrin korkuista pulterimuuria (alla vas.) varten valettiin antura josta nousevat harjaterästangot valettiin betoniin muurin taakse. Muurin teko oli hidasta ja raskasta työtä mutta kyllä kannatti. Jyri sai tehdä raskaimman työn, alla oikealla syntyy ylijäämä betonista raparperinlehdille valettavia pihalaattoja.

 

 

Alkuperäiset betoniportaat (alla) talon seinustalla säästettiin ja ne jatkettiin kääntymään ylätasanteelle asti. Myös suurimmat kivet saivat jäädä niille sijoilleen. Rinne pengerrettiin lokeroiksi jotka täytettiin hyvällä mullalla (2003). Oikean puoleisessa kuvassa näkyy nykyisin nurmikolla olevaa sisäpihaa. Soraiselle tontille tuotiin kerros savisempaa maata ruokamultakerroksen alle vettä pidättämään. Nurmikko perustettiin asentamalla siirtonurmi joka onkin järkevä vaihtoehto erityisesti lapsiperheiden pienissä pihoissa.

 

 

Vasemmalla alhaalla alapiha nyt kesällä 2006. ”Sillan” alle jää suojaisa grillauspaikka. Pengerrettyyn rinteeseen on istutettu pääasiassa perennoja sillä alueelle kertyy talvella runsaasti lunta. Myös liukumäki tähän kohtaan on yleensä tehty. Hiekkaleikkipaikka on istutusalueen jatkona (hiekkalaatikkoonkin jätetty iso kivi on ollut leikeissä kiva!) ja onpa hiekkalaatikon reunaan saatu muutama porkkanakin kasvamaan. Hiekkalaatikon ympärillä on vapaa nurmialue ja puuterassia (tervaöljyllä käsiteltyä höylättyä lautaa). Portaiden vieressä kasvaa yksi pihan neljästä omenapuusta (istutettu 2004). Taustalla rehottavat köynnökset ovat hyvin leikkausta kestäviä alppikärhöjä. Tolpassa keinuun kietoutuneena kiipeilee humala.

 

Koska naapurin terassi on heti rajan toisella puolella, tarvittiin rajalle tehokas näkösuoja (alla oik.). Pajuelementti suojaa ympäri vuoden ja sitä pehmentämään on istutettu suuri tuija. Myös aidalle kiipeämään istutettu villiviini on viihtynyt paikalla hyvin (2004). Muilta osin istutusalue on vielä kesken, tuijan vieressä kasvanut pensassembra joutui parempiin suihin…

 

 

 

 

Kuvassa alla näkymä alarinteen suuntaan. Talon eteläseinusta on perheen lemmikkien aluetta (rakennuksen keskikerroksen terassi tarjoaa samalla katoksen eläimille). Eläinsuojana toimivan leikkimökin katolle on istutettu heiniä, ketokukkia, maksaruohoja ja mehitähtiä. Kasvualustaa katolla ei montaa senttiä ole joten lisäkastelu silloin tällöin tekee kasveille hyvää.

 

Viimeisenä ja kaikkein tärkeimpänä: Puutarha on elämää varten eikä päinvastoin! Kotipihan pitää olla iloinen asia!

 

 

     

 

 

      

TAKAISIN GALLERIAAN