Pihapirkot Ky: y 2320058-2 / Anu Sarkkinen, puh.0500-945 858 anu@pihapirkot.fi

Viherrakentamisen peruselementit

Kasvivalinnat - oikea kasvi oikeaan paikkaan

Erityisen tärkeää on valita kasvit kasvupaikan mukaan siten, että paikan luontainen kosteus ja valo-olosuhteet ovat sopivat. Aurinkoisen paikan kasvit eivät viihdy varjossa ja varjon kasvit paahtuvat suorassa auringon valossa. Kosteus olosuhteet kannattaa myös ottaa realistisesti huomioon jotta esim. jatkuvalta kasteluntarpeelta vältytään. Mahdottomia paikkoja ei oikeastaan ole! Ainoastaan kovin kuivat varjossa sijaitsevat alueet ovat hankalia. Toinen tärkeä valintakriteeri on kasvin talvenkestävyys, yleensä pyritään valitsemaan kasveja jotka varmasti menestyvät ilmasto-oloissamme. Herkempiä ja vaativampia kasveja voidaan istuttaa erityisen lämpimille paikoille. Kaikille istuttamillemme kasveille annamme kasvuunlähtötakuun! Kasveja valittaessa on osattava arvioida niiden kasvunopeus ja niiden jatkossa vaatima tila. Pienillekin pihoille (esim. rivitalopihoihin) löytyy runsaasti sopivia kääpiökasvuisia hedelmä ym. puita sekä havukasveja. Toisaalta taas suuremmissa pihoissa ei kannata "pipertää" liikaa, muutama kääpiöhavu laajalla nurmialueella näyttää helposti mitäänsanomattomalta. Erityistä haastetta kasvillisuuden suunnitteluun tuokin se, että toisaalta pihan olisi hyvä olla heti kaunis mutta toisaalta se ei saisi kasvaa tukkoon muutamassa vuodessa. Tapauskohtaisesti harkiten hyviä vaihtoehtoja löytyy aina. Lapsiperheiden pihoissa luonnollisesti vältetään myrkyllisiä kasveja. Myös erityisen piikkisiä kasveja kannattaa karttaa ainakin leikkialueiden lähellä (ja muissakin pihoissa kulkureittien varrella). Muita kasvillisuuden suunnittelussa huomioitavia asioita ovat esimerkiksi lumenkeräyspaikkojen sijainti tontilla sekä mm. katolta putoavan lumen kerääntymisalueet. Näillä alueilla voidaan käyttää ainoastaan voimakasta leikkausta kestäviä pensaita tai perennoja.

Kivimateriaali puutarhassa - muurit, polut, kiveykset jne.

Pihapirkot ovat luonnonkiven ystäviä, se täytyy tunnustaa. On toki perusteltua ja paikallaan tehdä autopaikat ja kovalle kulutukselle joutuvat polut teollisesta kivestä, mutta luonnonkiveä on muilla alueilla vaikea päihittää. Luonnonkivien asentaminen on melko hidasta ja hyvää silmää vaativaa työtä, mutta usein pohjatöistä selviää vastaavasti vähemmällä. Luonnonkivi ikääntyy kauniisti, se sopii lähes paikkaan kuin paikkaan ja on yleensä betonikiveä ilmeikkäämpää. Liuskekivet, graniittituotteet, seulanpääkivet (pulterit) jne. tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia ja haluttaessa niitä on mahdollista yhdistää myös betonikivien kanssa.

Puurakenteet ja pajumateriaalit - terassit, aidat, pergolat

Puu on miellyttävä materiaali joka taipuu moneksi! Käytettävä puutavara voi olla tavallista kestopuuta jota on saatavilla sekä vihertävänä että ruskeansävyisenä. Kestopuusta tehtyjä rakenteita on mahdollisuus myöhemmin sävyttää esim. kalusteisiin tai rakennukseen sopivaksi. Vaihtoehtoisesti rakentamisessa voidaan käyttää lämpökäsiteltyä puuta tai joissain tapauksissa käsittelemätöntä puutavaraa jonka pintakäsittely tehdään vasta rakentamisen yhteydessä. Puusta valmistetaan esim. valmiita aitaelementtejä joiden käyttö voi osoittautua hyvinkin järkeväksi. Myös pajusta valmistetaan monenlaisia tuotteita jotka ovat varsin käyttökelpoisia, joskaan eivät erityisen kestäviä. Tärkeimpiä puumateriaalin valintaperusteita ovat sen kestävyyden lisäksi tyyliseikat. Puurakenteiden muodot, värit ja muut ominaisuudet suunnitellaan siten, että puurakenne sopii tontilla oleviin rakennuksiin ja muuhun ympäristöön.

Katseen vangitsijat, koristeet, valaistus, vesiaiheet

Puutarhassa koristeen asemaan voi nousta vaikkapa suuri kivi. Koristeellinen voi olla (erityisesti talvella) alhaaltapäin valaistu kaunis puu. Koristeet voivat olla puutarhaan erikseen hankittuja patsaita, lintujen juoma-altaita, pajupyramideja ym. Usein paraatipaikalle istutetaan kaunismuotoinen riippuvaoksainen puu jonka yhteyteen voidaan sommitella esim. kiviä. Koristeita ja puutarhan korostettavia piirteitä hankittaessa ja harkittaessa kannattaa olla maltillinen. Liika on liikaa. Hyvin valitut koristeet sopivat kokonaisuuteen ja korostavat puutarhan luonnetta sekä kertovat asukkaista itsestään. Valaistuksen merkitystä ei kannata vähätellä! Valaistuksen tehtävä on paitsi tarjota yleisvaloa, myös luoda tunnelmaa ja antaa pihalle ilmettä ympärivuotisesti. Valaista voi monin tavoin, tasaisin välimatkoin ympäri pihaa sijoitellut pylväsvalaisimet eivät yleensä ole kaunein ja käytännöllisin ratkaisu. Valaisimet kannattaa pyrkiä sijoittamaan istutusten yhteyteen ja paikkoihin, joissa ne toistavat ja korostavat tontin ja rakennuksen linjoja. Valaisimia voidaan upottaa muureihin, ne voidaan suunnata valaisemaan alhaalta ylöspäin jne. Vesiaihe on usein kiinnostava lisä puutarhaan. Vesiaihe voi olla valmis allas joka asennetaan paikalleen tai vaihtoehtoisesti vesiaiheen voi rakentaa paikanpäällä. Paikalla tehdyt altaat ovat usein luonnollisemman oloisia ja niistä saadaan täsmälleen halutun kokoisia ja muotoisia. Vesiaiheen voi valaista myös veden alle asennettavalla valaisimella. Vesiaiheiden hoito teettää jonkinverran työtä mutta vaikeaa se ei ole. Helppo ratkaisu veden lorinaa kaipaavalle on maan alle upotettava säiliö jonka kansi peitetään esim. koristesoralla tai kivillä. Näin näkyviin jää vain vesisuihku eikä altaan roskaantumisesta tarvitse huolehtia. Tämä ratkaisu sopii parhaiten pieniin pihoihin tai oleskelualueiden läheisyyteen.